© 2011-2022 SysLox

Ad Bekkers - Jachthonden - ras Duits draadhaar
Nederlands English Deutsch


Waarom honden fokken?

Wij zouden op zich met ieder ras kunnen fokken, maar het type hond moet wel bij je passen. Wat voor iedere soort geldt, is dat we een perfect dier af willen leveren, niet alleen wat betreft de bouw en het uiterlijk, maar vooral ook het karakter. Momenteel fokken we alleen jachthonden. Met deze rassen moet je niet te flauw zijn, maar dat wil niet zeggen, dat de relatie met het dier geen impact op je heeft. Als het dier ziek is, trek je je dat aan en als dat ongeneeslijk is, in het ergste geval, voel je dat als een persoonlijk verlies. Dit ook omdat voor een jachthond een onoverkomelijk gebrek vaak het einde betekent. Voor de hond is dit het beste, maar dat betekent niet dat je zoiets zomaar van je af kunt zetten.

Als alles goed gaat is de band met de hond voor ons een verrijking, die we niet graag zouden willen missen. Het aantrekkelijke in dit spel, om dat zo te noemen, is dan ook om met de hond iets moois op te bouwen en daar samen plezier aan te beleven.

Het ultieme resultaat is dan een hond, die het geleerde samen met de baas in praktijk kan brengen. De uitdaging is, om dat, wat in de hond latent aanwezig is, naar buiten zien te krijgen. In ons geval de jacht, maar voor een ander ras bijvoorbeeld waken, speuren, etc.


Top

Opleiding

Ons motto is: wat in de hond zit, moet er uit gepeuterd worden. Dit is een heel traject en gaat niet vanzelf. Met 7 à 8 weken wordt begonnen met apporteren en luisteren naar de naam. We nemen dan de taak van de moeder over en brengen de pup met allerlei situaties in aanraking. Verder komen zaken aan de orde zoals aan de lijn lopen, zitten, liggen, etc.

Onze methode berust op beloning en straf. Doet de pup het goed, dan wordt die geprezen of met iets anders beloond en als het verkeerd gaat volgt straf. Dit kan met bijvoorbeeld een rukje aan de speciale africhtketting of toespreken op barse toon. De hond slaan bij fouten is voor ons uit den boze. Het enige wat daarmee bereikt wordt, is dat de hond er op een keer vandoor gaat en niet meer terug wil komen. Ook kan het gedrag onvoorspelbaar worden, wat nog erger is. Onze mening: nooit doen, ook al wordt je nog zo kwaad op het dier.

De pups moeten verder zo snel mogelijk mee met de jacht. Dit om te wennen aan het werkterrein, de geuren, de geluiden en het samenzijn met andere honden. En natuurlijk ook aan andere jagers.

Een ander aspect is het uitgangspunt dat de hond straks zo'n 10 weken per jaar jaagt en de rest in of om huis doorbrengt. De hond moet dus goede sociale vaardigheden aanleren en mag zeker niet vechten met andere honden. In huis moet de hond zich kunnen gedragen en respect hebben voor de baas en diens medemensen en niet te vergeten de eigendommen. Meubilair dient heel te worden gelaten; binnenshuis is geen jachtterrein. Agressie jegens mensen en andere huisdieren kan op geen enkele manier getolereerd worden.
Na ± 3 jaar moet de hond klaar zijn met de opleiding zoals wij die zien en dan hebben we ons werk goed gedaan.

Duits draadhaar, waar we sinds 1982 mee werken, heeft in intentie al deze eigenschappen. Het is van aard een zeer vriendelijke hond.
Het van oorsprong Duitse ras is een all-rounder. De basis voor dit ras is gelegd door graaf Sigismund, Freiherr von Zedlitz und Neukirch (pseudoniem Hegewald) en de toentertijd in Duitsland wonende Nederlander Eduard Karel Korthals (griffon Korthals of Griffon d’arrêt à poil dur). Het streven was een hond, die overal voor inzetbaar is met een vacht, die het dier onder alle omstandigheden en tegen ieder soort weer beschermt. Het ras is dus voor de jacht wat een bahco (een Engelse sleutel) in de gereedschapskist is. Past op iedere moer en/of bout.
Dit in tegenstelling met bijvoorbeeld de Engelse jagers, die voor iedere klus een speciaal ras hebben.

Top

Verzorging

Een regelmatige gang naar de dierenarts is natuurlijk een must. Maar dit gaat in feite voor iedere hond op. Voor tentoonstellingen zijn een aantal vaccinaties sowieso verplicht. Ook het buitenland heeft meestal zijn eisen. Vaak is het hondenpaspoort verplicht.

Door de vereniging van hondenfokkers worden een aantal standaardeisen gesteld aan het skelet. Hiervoor wordt de hond door de dierenarts doorgelicht en wordt een Röntgenfotodossier samengesteld. Dit kost het nodige, maar wij zien dat als een investering voor de toekomst. Voor de toekomstige koper/koopster is dit dé informatie om te weten wat er gekocht wordt.

Als voer krijgen de honden een mix van oud brood, hondenbrokken en speciaal voor honden geprepareerd vlees. Dit alles droog; de honden kunnen er naar believen water bij drinken.

Top


Aankoop

Op het moment dat u tot aankoop over wilt gaan, is het bovenstaande verwerkt in de prijs. U begrijpt, dat dit een fikse investering is, maar daarvoor krijgt u dan ook en kwaliteitshond. Wij zien de prijs als een tegemoetkoming in onze kosten en in de laatste plaats als winst.

Top

Valid XHTML 1.0 Transitional